Ganzenmiddag 14 Oktober 2017

Zaterdag 14 oktober is Eemdijk een ganzendorp!!

Proef de smaak van wilde gans: een echte delicatesse!

Wie wint de wilde ganzenkleurwedstrijd?

De wilde gans staat zaterdagmiddag 14 oktober in het middelpunt van de belangstelling bij ons op de zorg- en kinderboerderij. Een gans is niet alleen een prachtige vogel, maar ook een echte delicatesse. Deze middag worden ganzenborsten gerookt en kunnen verschillende ganzenproducten worden geproefd. Ook de ganzensaucijzenbroodjes van bakker van Gent uit Amersfoort zijn te koop.

Het ganzenvlees dat zaterdag geproefd kan worden is afkomstig uit Arkemheen-Eemland; een echt streekproduct dus. Naast de exclusieve kans om eens wilde gans te proeven, hebben de Vrienden van Arkemheen-Eemland een levend Ganzenbord gemaakt en zijn er allerlei andere ganzenactiviteiten.

Ganzenhoeder

Op het terrein bij de kinderboerderij loopt een ganzenhoeder met een koppel ganzen. Hij laat jong en oud kennis maken met zijn ganzen. Hij neemt ganzenveren en uitgeblazen ganzeneieren mee. De ganzen kunnen uit de hand gevoerd worden en de ganzenhoeder leert je de kneepjes van het vak. Wie hoedt de ganzen het beste over een parcours

Ganzenflappen

Tegen een kleine vergoeding kan er zaterdagmiddag geknutseld worden, zoals het maken van een vliegende gans of houten gansjes verven. Wat ganzenflappen precies inhoud, kun je zien op een film die vertoond wordt. Ook is er allerlei informatie over ganzen.

Voor kinderen staat er ook een boerderijspringkussen klaar.

Prachtige vogels

Wilde ganzen zijn prachtige vogels. Zij ‘paren voor het leven’ en vormen gezinsgroepjes. De vogels zijn gek op gras. Bij boeren die overlast hebben van de ganzenvraat en zich in een Natura 2000 gebied bevinden, mogen jagers met een vergunning op bepaalde soorten ganzen jagen. Het jachtseizoen duurt in het Nationaal landschap Arkemheen-Eemland van 1 april tot 1 oktober.

Kleurwedstrijd

Voor kinderen is er een kleurwedstrijd. De kleurplaatis verspreid via de Bunschoter van 27 september. Gemist? De kleurplaat is ook te downloaden op www.arkemheen-eemland.nl

Er zijn twee groepen: van 3 t/m 5 jaar en van 6 t/m 8 jaar. De hoofdprijs is een waardebon van Intertoys ter waarde van €100,00 . De tweede prijs een waardebon van €50,00. De derde prijs het wilde ganzenbordspel. De kleurplaat is in te leveren op 14 oktober van 13-15.30 uur. Om 16.00 uur is de prijsuitreiking.

Wil je meer weten over de ganzendag? Kijk op www.arkemheen-eemland.nl of via 06-23196934